Sosyolog ve aile danışmanı Sema Adıgüzel ile çocukluk dönemi sorunların yetişkinliğe etkisi üzerine röportaj

bebegiminarkadasi.com bu ay sizler için Sosyolog ve Aile Danışmanı Sema Adıgüzel’i konuk etti.

   Sosyolog ve aile danışmanı Sema Adıgüzel kimdir?

29.09.1983 tarihin de Afyonkarahisar ilinin Emirdağ ilçesinde doğdum. Memur bir babanın çocuğu olmamdan dolayı farklı illerde ilkokul, ortaokul ve lise eğitimi mi tamamladıktan sonra üniversite okumam lise eğitimimi tamamladıktan 10 yıl sonra olmuştur.10 yıl aradan sonra Anadolu üniversitesi sosyoloji bölümünü kazandım daha sonrasında Konya Necmettin Erbakan üniversitesin de Aile Danışmanlığı eğitimini aldım. Kısa bir dönem öğretmenlik yaptım şuan ise özel bir vakıfta Aile Danışmanlığı yapıyorum. Bu mesleği seçmemin nedeni aile ve akrabalık bağlarına çok önem veriyorum…  Mutsuz aileler de mutsuz çocuklar büyüsün istemiyorum. Severek yaptığım mesleğim de her aileye aile danışmanı gerekli diye düşünüyorum.

  Aile terapisinde seansların ne kadar süreceği ile ilgili bir standart var mı?

Aile ve çift terapisi duruma göre değişebilir. Aile terapisinin ne kadar süreceğini ailelerin ihtiyaçları belirliler. Aile terapileri genellik le 8 ila 20 seans olarak haftada bir ya da iki haftada bir seans olarak 60 dakika ile 75 dakika arasında yapılmaktadır.

  Anne ve baba tutumlarının çocuğun yetişkinlik yaşamı ve ilerde yapacağı evlilik üzerinde etkisi var  mıdır?

        0-6 Yaşı kapsayan okul öncesi dönemde anne-baba çocuk için son derece önemli bir modeldir. Çocukların kişilik yapısı bu dönemde anne ve babanın tutumlarına göre değişir. Anne baba tutumunun çocuk üzerinde etkisi yetişkinlik ve evlilik gibi yaşamın her türlü alanın da olacaktır. Baskıcı ve otoriter anne babaların çocukları üzerin de baskıdan dolayı çocuk da çekingen , itaatkar, başkalarının etkisin de kolay kalabilen, utangaç ve içe kapanıklık, kendilerini ifade etmede zorlama hayatlarının her dönemlerinde bu davranışları sergilemeleri mümkündür.

        Aşırı koruyucu anne ve baba çocuğun kendini gerçekleştirme fırsatını elinden alır. Bu çocuk kendi kendine yetemeyen, aşırı bağımlı, kendine güveni olmayan bir kişilik yapısı gösterebilir. Anne babaya bağımlı olduklarından yaşamları boyunca anne babanın kurallarını harfiyen uygularlar.

      Çocuklarına boyun eğen anne babalar yani bu tür ailelerde egemenlik çocuklara aittir, çocuk bencildir, davranışları denetlenemez, yaşadıkları her dönem sık sık problem yaşarlar ki buda ilerideki evliliklerini mutlaka etkileyecektir.

      Reddedici anne baba çocuklarına hiçbir kural koymazlar. Çocuğun sağlık, beslenme, temizlik, sevgi gibi temel ihtiyaçları karşılanmaz. Bu sebeple çocuk yardım duygusundan uzak, sinirli, küçük ve güçsüzlere karşı düşmanca duygulara sahip bir birey olabilir.

     Güven verici tavır gösteren anne babalar kuralları önceden çocuğa açıklar ve kurallar üzerine konuşulmasına izin verir. Çocuğa dayatmazlar, problemleri etkili bir iletişimle çözmeye çalışırlar, çocuklarına duydukları sevgiyi ona hissettirirler bu durumda çocuğun hayatının her döneminde sosyal, etkin, yaratıcı ve başarılı olması, kendini ifade eden, bağımsız, özgüvenli kişilik yapısı geliştirirler bu da ileride yaşayacakları her alanda evlilik de dâhil olumlu sonuçlanabilmesi mümkündür.

   Çocukluk kaynaklı travma ile gelen çiftler için nasıl yöntemler kullanıyorsunuz?

Çocukluk döneminde ki travmalar büyüdüğünüz de bile sizi ve evliliğinizi, ilişkinizi etkilemeye devam eder. Bu nedenle terapiler de çocukluk dönemin de yaşanılan travma ile bireyin yüzleşmesi ve bu travmayı kabul edip travmadan kurtulması hedeflenir.

  Aile içinde meydana gelen tartışmalardan en çok etkilenen şüphesiz ki evde bulunan çocuklar oluyor bu durumu minimize etmek için ailelere tavsiyeleriniz var mı?

Çocuklar tartışmaya dâhil edilmemeli, özellikle de çocukla ilgili sorunlar onun gözü önünde ortaya dökülmemelidir. Anne-baba çocuğuna yetişkinler arasın da yaşanan anlaşmazlıkların ona olan sevgilerini etkilemeyeceğini dile getirmeli, çocuğa güven vermelidirler. Çocuklara evdeki problemler her ne olursa olsun yeterince ilgi ve sevgi gösterilmeli yanında tartışmaya girmemeleri ve en önemlisi de anne ve baba çocuğa birbirlerini şikâyet etmemeliler. Çiftler aşamadıkları sorunlar için aile danışmanından yardım alabilirler.

   Aile danışmanı adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Öncelikle etkin iletişim becerileri sergilemeleri çok önemlidir. Danışanlarının güvenlerini kazanmalı, samimi ve içten olmalarını, danışan kendini rahat hissetmesini, problemlerini rahatlıkla anlatmasını sağlamalılar. Detaylara mutlaka dikkat etmeliler bu nedenle iyi bir dinleyicide olmalılar. Stresli ve duygusal durumlarla baş edebilme yeteneğini göstermeleri ve ikna etme becerilerini geliştirmelerini tavsiye ederim. Son olarak söylemek istediğim bireyi tek başına ele almak yerine ailenin tümüne bir bütün olarak yaklaşmalıdırlar.

Röportaj: F.S

Editoryal : www.bebegiminarkadasi.com