Seker Hamuru

Şeker hamuru hazırlanış olarak diğer hamurlara göre biraz uğraş isteyen bir hamur tarifidir. Normalde Pasta süslemelerinde kullanılır. Hep aynı hamurlarla oynayan çocuklar sıkılabilir ve yoğurma maddelerine ilgilerini kaybedebilirler zaman çocukların dikkatini ve merakını cezbetmek için bu hamur alternatif olarak kullanılabilir. Şeker hamuru çatlamaz, kolay bozulmaz, uzun süre kullanılabilir. Ortaya çıkan ürünler diğer hamurlara göre daha kaliteli ve güzel görünür. Şeker hamurunu her zaman hazırlamak mümkün olmayabilir, uğraş gerektiren bir hamurdur. Malzeme temini de zor olabilir, ama değişiklik istendiğinde ve çocuklara farklı alternatifler sunmak istenildiğinde güzel bir öneri olarak kullanılabilir.

Malzemeler:

Tam ölçek: (5 büyük parça çıkıyor)

(Kullanılan su bardağı ölçüsü 237ml, 1 cup standart ölçü oluyor.)

1 su bardağı sade mısır şurubu (mısır şurubu yoksa: 1 su bardağı bal kullanabilirsiniz veya 1 su bardağı (220 gr) şeker ile 1/4 su bardağı (6 yemek kasığı) su karışımı da olur.

1 su bardağı margarin veya tereyağı (240 gr)

1/2 çay kaşığı tuz

1 çay kaşığı vanilya

1 kg pudra şeker (yaklaşık 8 su bardağı)

İsteğe göre değişik renklerde gıda boyası

Hazırlanışı:

Derin bir kapta pudra şekeri ve mısır şurubunu (veya seker ile su karışımı ) karıştırılır. Sonra eritilmiş (ama sıcak olmayacak) tereyağını, tuzu, vanilyayı da pudra şekere ekleyip elle karıştırarak ve hamur kıvamına gelene kadar yoğrulur. Gerekirse bu aşamada fazladan pudra şekeri eklenebilir. Elde edilen şeker hamuru istenirse parçalara ayırıp ayrı ayrı kaplarda veya tezgâh üzerinde değişik renklerde gıda boyası karıştırılarak iyice yoğrulur.Bu karışıma gerektiği zamanlarda pudra şekeri eklenir. istenirse sade beyazda olur. Eğer şeker hamurunu hemen kullanılmayacaksa hepsini ayrı ayrı streçlere sarıp bir poşette buzdolabında saklanabilir, yaklaşık 3 ay kadar dolapta kalabilir.

Doğal gıda boyası ile renk tutturmak istenirse malzemelerin hepsinin ona göre ayarlanması gerekmektedir. Çünkü meyve ve sebzelerden olan doğal gıda boyasında fazla su var ve rengi tam konsantre olmadığı için hamurun kıvamını tutturmakzor olabilir. Kırmızı renk için haşlanmış ve pürelenmiş kırmızı pancar, yeşil renk için ıspanak veya maydanoz suyu, mor renk için yaban mersini veya siyah havuç, mavi renk için mor lahana suyuna yarım kaşık karbonat karışımı, turuncu renk için havuç veya tatlı toz biber, sarı renk için zerdeçal veya safran, kahverengi için kakao, kahve veya tarçın kullanılabilir.