Saç ve Vücudun Yıkanması

Saçlar kafa derisinde bulunan kıl köklerinden uzayarak büyüyen kıllardır. Kıl köklerindeki bezlerden salgılanan maddeler yağlı yapıdadır. Sağlık yararı dışında saçların temizlik ve düzeni insanlar arasındaki ilişkilerde ve kendini iyi hissetme üzerinde etkisi olan, olumlu dış görünüş açısından da önemlidir.


Sağlıklı saçlara sahip olmak için,

  • Normal bir saçın haftada en az bir ya da iki kez yıkanması gerekir.(Yağlı saçlar daha sık yıkanmalıdır.)

  • Suyun sıcaklığı iyi ayarlanmalıdır.

  • Sabun ve şampuan seçiminde saç tipine özel , alerjik reaksiyonlara sebep olmayan , güzel kokulu olanlar tercih edilmelidir.

  • Saç diplerinde kepek varsa, sık sık ve çok sıcak olmayan su ile yıkanmalı, iyi
    durulanmalı, (kepek sorunu ileri boyutta ise hekim önerisine başvurulmalıdır.)

  • Saçlar temiz ve bol su ile durulanmalıdır.

  • Saçların kurulanması için seçilen havlu yumuşak olmalıdır. ( Sert havlular ve ovalama fazla yapılırsa saçlarda kırıklar oluşur.

  • Saçlar elektrikli kurutucu ile kurutulabilir; ancak, kurutucunun saça çok yakın ve sıcak olmamasına özen gösterilir.

  • Saç temizliğinde kişisel olarak kullanılan fırça ve taraklar sık aralıklarla sıcak sabunlu su ile yıkanmalı ve durulanmalıdır.


Başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere, başkalarının da sağlığını korumanın en önemli aracı temizliktir. Mümkün olduğunca sık yıkanmak gerekir. Özellikle deri yüzeyinde bulunan mikropların, yığılan kirlerin, ter ve diğer bileşiklerin uzaklaştırılması ve dökülen yüzeysel hücrelerin atılması için de bu uygulama gereklidir.


Vücut temizliğinde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta toz ve kirle kapanan gözeneklerin açılarak oksijen almasını sağlamaktır.
Yıkanma, su ve sabun kullanarak derinin ovulması ve kirin akıtılmasıdır.
Yıkanma sırasında yıkanmayı kolaylaştıracak araç ve gereçlerden yararlanılabilir.
Lifler sabunun vücuda daha etkin olarak uygulanmasını sağlamaktadır dolayısıyla, kolay köpüren malzemelerden ve uygun büyüklükte seçilmelidir. Sırt bölgesinin sabunlanmasında uzun saplı banyo fırçalarından yararlanılabilir. Uzun saplı banyo fırçası ile vücuda ıslak ve
kuru fırçalama uygulanır. Bu uygulama gözeneklerin açılıp cildin derin temizliği sağlar ve kan dolaşımını hızlandırarak pürüzsüz bir cilde sahip olmanıza yardımcı olur.

Kese geleneksel yıkanma araçlarındandır. Derideki döküntü hücrelerin
uzaklaştırılmasına ve bir dereceye kadar deri dolaşımına yardımcı olabilir. Ancak soyucu etki yapacak şiddette kullanılmamalıdır. Cildinize uygun bir banyo sabunu veya vücut şampuanı kiri ve ter kokusunun temizler.
Her banyodan sonra iç çamaşırları ve giysiler değiştirilmelidir. Çeşitli sebeplerden dolayı banyo yapılamadığı durumlarda da iç çamaşırlarının sık olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Spor ve aşırı yorucu işler yaparak fazla terlendiği durumlarda muhakkak banyo yapılmalı ve iç çamaşırları değiştirilmelidir
Her gün alınan duş kiri uzaklaştırmasının yanında, size hoş bir koku
verecektir.
Kullanılan banyo malzemeleri işi bitince kaldırılmalı, kirlenen havlular değiştirilmeli ve her duştan sonra kullanılan lif temizlenmelidir.