Kurban Bayramı Çocuklara Nasıl Anlatılmalı ?

Bayramlar, çocuğun kişilik, karakter inşasında çok önemli bir yere sahiptir.

Kurban bayramında “kurban” kavramı çocuğa anlatılmadan önce çocuğun sahip olduğu yaş grubu, sosyokültürel yaşam şekli, yaşı kaç olursa olsun duygusal gelişimi göz önünde bulundurulmalıdır.

12 yaş öncesi dönemde soyut kavramların çocuğa direkt anlatımı doğru olmadığı için anlatımda izlenecek bazı adımlar vardır. Bunlar :

Çocuğunuz 7 yaşından küçükse kurban bayramı anlatılırken yardımlaşma kavramı ön planda tutulmalıdır. Örneğin kurban bayramında et yiyemeyen çocukların et yediği, zenginlerin fakirlere yardımda bulunduğu, sevdiklerimizle vakit geçirdiğimiz mutlu bir tablo üzerinden kurban bayramı anlatılabilir.

7 yaş itibariyle “kurban “ kavramı Hz. İbrahim ve Hz. İsmail kıssası ile anlatılabilir. Ancak kıssayı anlatırken dikkat etmemiz gereken nokta bıçak ve kesme kavramlarının yer almaması, onun yerine Hz. İbrahim’in sözünü yerine getiren biri olduğu, Hz. İsmail’in ise nasıl bir teslimiyete sahip olduğu üzerinden anlatım yapılmasıdır.

12 yaş altındaki bir çocuğa “kurban kesmek” ifadesi yerine kurbanlığın Allah’a hediye edilmesi ifadesi kullanılarak anlatılmalıdır.

Bazen ebeveyn ne kadar dikkat etse de çocuk kurban kesme kavramına televizyon ya da diğer sosyal mecralar aracılığıyla tanık olabilmektedir. Böyle bir durumda ebeveynin yaklaşımı çok önemlidir. Çocuğun duygularının üzeri örtülmemeli, küçümsenmemeli ve üstü kapatılmamalıdır.

Peki nasıl bir yaklaşım olmalı ?

Çocuğun duygusunu açması için uygun ortam sağlanmalı ve bir yetişkini dinler gibi anlattıkları dinlenmeli, ona bu durumun neler hissettirdiğini anladığınızı belirterek çok detaya girmeden açıklama yapılmalıdır.

Çocuğunuz 12 yaşından küçükse kurbanlıkla aralarında duygusal bağ oluşturacak durumlardan kaçınılmalı, çocuğun yediği etin sevdiği, arkadaş olarak gördüğü hayvan olduğu söylenmemelidir. Çocuk et yememek konusunda direniyorsa ilerde tramvatik davranışlara neden olmaması adına et yemesi için ısrar edilmemeli, zorlanmamalıdır.

Çocuğunuz kurban kanı, bıçak görmemelidir.

Çocuğunuz 12 yaşındaysa ve kurban kesimini görme noktasında ısrar ediyorsa çok uzaktan izlemesine izin verebilirsiniz. Ancak burada önemli olan nokta çocuğun kesinlikle kesim işlemini görmemesi, hayvan hırıltılarını duymamasıdır.

Sevdiklerimizle birlikte; sağlık ve mutlulukla geçireceğimiz nice bayramlara… 🙂