Renklerin Sağlığınıza Etkileri

 

Renk, davranışlarımıza yön veren iletişim, frekans ve yansımadır. Her rengin kendine has bir enerjisi var. Yapılan araştırmalar insanlar üzerinde renklerin fizyolojik ve psikolojik etkileri olduğunu  ortaya çıkarmıştır.

Örneğin, hastane odaları ve bazı yerlerde hasta bakıcı, hemşire kıyafetlerinin pembe oluşunu dikkat etmişsinizdir. Bunun nedeni pembe rengin yaymış olduğu enerji diyebiliriz; Duygunun ve saf sevginin rengi olan, hayallerin ve korunma duygusunun pekişmesini sağlayan pembenin aynı zamanda ağrıları hafifletme gibi bir özelliği de bulunuyor.

Peki hangi renk hayatımıza nasıl etki ediyor?

Kırmızı: Dalga boyu en yüksek, titreşimi en düşük, en güçlü enerji alanına sahip renktir. Kalp atışlarını hızlandırıcı, heyecan verici, yorgunluğunuzla baş edici, dinamiklik veren, metabolizmayı hızlandırıcı, duyguları harekete geçiricidir. Göz ilk önce kırmızıyı fark eder. Kan akışını hızlandırır.manevi bağları güçlendirir.

Kırmızı rengin beslenme üzerinde etkisi:

Kırmızı renkli yiyecekler likopen bakımından zengindir. Kanser riskini azaltan fitokmyasal içerirler.

Turuncu: Bilgeliğin rengi olarak da anılmaktadır. Hayattan zevk almayı sağlar. Hareketlendirir ve rahatlatır. Duygusallığı artırır. Pozitif görüş açısı yükler.  Kişiyi sosyalleştirir. Utangaçlığı ortadan kaldırır. Sindirim sistemini çalıştırır. Ayrıca kendine değer vermeyi sağlar ve özgüven yükseltici etkiye sahiptir. Tat alma duygusunu etkiler, yemeğin zevkini artırır. Güzel vakit geçirme hissi uyandırır. Espri anlayışı verir.

Turuncu rengin beslenme üzerindeki etkisi:

Turuncu besinler, kanserin yayılmasını önleyici ve hücreleri yenileyici fitokimyasal içerirler.

Sarı: Tüm sinir sitemini yatıştırır. Yetenekleri keskinleştirir. Bağırsak ve sindirim sistemini çalıştırır. Moral yükseltir, hafiflik ve rahatlık hissi verir. Umudu temsil eder. İnsanlara davranış olarak olumlu cevap verir. Kişisel gücü artırır. Kendinden emin olma ve seçme özgürlüğünün rengidir. Tasa, elem,  kederden uzaklaştırır. Akılcı kararlar alınmasına yardımcı olur. Görme yeteneğini artırır ve düşünce yeteneğini geliştirir. İçteki ışığı dışarı vurmaya yardımcıdır.

Sarı rengin beslenme üzerinde etkisi:

Kansere karşı korur ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Yeşil: Yatıştırır, dinlendirir, sakinleştirir, güç dengeler, ara bulur. Duygusal dengeye ulaştırır. Yapılan işi aşkla sevgiyle tamamlatır. Gözün en kolay gördüğü renktir. Kin ve öfkeyi alır, sükûnet verir. Tükenmişliğe son verir. Stresin yoğun olduğu dönemlerde kişinin bulunduğu ortamdan uzaklaşmasına yardımcı olur. Aşırı yorgunluğu alır. Bedensel, ruhsal, zihinsel durumumuzu dengeler. Berrak düşünebilmeye teşvik eder. Ortayı bulur. Başkalarını sevmeyi aşılar. Doğanın rengidir.

Yeşil rengin beslenme üzerinde etkisi:

Yeşil fitokimyasal içeren besinler göze giren mavi ışığın retinaya girmesini ve yaşla gelen körlüğe neden olan hasarı engeller. Ayrıca genlerin bozulmasını önler.

Mavi: kan basıncını düşürür. Kalbin çalışmasını yavaşlatır. Vücutta tonik etkisi oluşturur. Tansiyonu dengeler, kasları gevşetir. Ağrılarda aspirin etkisi gösterir. Yalnızlık ve çaresizliğin ilacıdır. Miskinliği giderir. Güçlü sakinleştiricidir. Huzursuzluk, sinirlilik durumunu ortadan kaldırmaya yardımcıdır. Zihni gevşetir. Tutkularımızı ve heveslerimizi dizginler. Solunum sistemini güçlendirir düzene koyar. Kendini ifade yeteneğini güçlendirir.

Mavi rengin beslenme üzerinde etkisi:

Mavi- mor rengi veren fenol vücutta iltihaplanmaya neden olan enzim salgısını engeller. Hafızayı korur.

Mor:

Sezgiyi keskinleştirir.kendine hakim olmayı artırır.  Ruhun pozitif yüklenmesini artırır. Uyku düzenleyici hormonlar üzerinde etkilidir. Bilinci yükseltir. Ağrıları hafifletir. Esneklik verir. Egoları kaldırır. “ben” i “biz” yapar. Asabiyeti azaltır. Açlık hissini azaltır. Etrafımızdaki güzelliklerle, içimizdeki huzurla bağlantıya geçmeyi kolaylaştırır. Uykuya eğilim verir.

Mor rengin beslenme üzerinde etkisi:

Mor renkli yiyeceklerin bir kısmı flavonoid içerirler. İltihaplanmayı önler. Fitokimyasal olarak kansere karşı etkilir. İdrar yolu ve hafızayı korur.